hldd0umdhyh5c7mglsn29ql0j-tre89i1w4h9m-533tsstg-4wd1kw-wetspv7ov6qf520qq6sl6dt-qwfy8gsd6y-pn8d9g-dm1iazu29-hpbioy52dq8xm12kf5x4n
 
Nikko Norte schrijver van De holbewonercode dieet gezondheid sporten fitness afvallen klettersteigen klimmen
De holbewonercode

Zolang ik me kan herinneren, vragen vrienden, kennissen en even regelmatig wildvreemden me om hulp als het gaat om afvallen of om trainen in de sportschool. Waarom? Geen idee, maar als ik iemand kan helpen zijn gezondheid een duwtje in de goede richting te geven, doe ik dat graag. Door de jaren had ik een berg gezondheidsgerelateerde kennis verzameld. Toch besloot ik rond de millenniumwissel dat er meer te leren was. Ik had tijd, stopte die tijd in studie en concludeerde dat gezondheid een te breed begrip is en ik mijn studie met een onderzoeksvraag moest afbakenen.

 

Tijdens een bezoek aan de prehistorische grotten in de Dordogne realiseerde ik me dat onze voorouders beresterke, gezonde mensen moesten zijn geweest, wat waarschijnlijk te maken had met hun dieet en hun bewegingspatroon. Hm...

 

Was er recentelijk in onze evolutie iets voorgevallen dat op diezelfde evolutie veel invloed uitoefende? Het kon wetenschappelijker, maar … wat me nog ontbrak was een doel, een teneinde. ‘Ik onderzoek of er zich recentelijk in het bestaan van de mens veranderingen hebben voltrokken die invloed uitoefenen op zijn evolutie, teneinde voor de huidige mens, zijn hectische leven in acht genomen, een levensstijl te ontwikkelen die raakvlakken vertoont met hoe zijn voorouders leefden voordat de voornoemde veranderingen zich voltrokken.’

 

Geen hoogleraar had me daarmee laten wegkomen, maar ik was tevreden en ontdekte al snel dat drie rampen elkaar de laatste tienduizend jaar hadden opgevolgd: de agrarische revolutie, de industriële revolutie en de digitale revolutie. De agrarische revolutie veranderde de mens niet alleen van een jager-verzamelaar in een boer, zij zette het maatschappelijke leven van de mens op zijn kop – creëerde een maatschappelijk leven – en veranderde zijn dieet rigoureus. De effecten van dat nieuwe dieet waren tot aan de industriële revolutie niet waarneembaar, omdat de agrarische mens een stuk harder moest werken dan zijn jagende en verzamelende voorouders. Na de industriële revolutie was het met beweging voor de mens goeddeels gedaan en begonnen de effecten van zijn nieuwe dieet zich te manifesteren. De digitale revolutie, we zitten er middenin, maakt aan beweging een definitief einde met als een van de gevolgen dat er inmiddels tienjarige kinderen zijn die met sarcopenie (leeftijdsgebonden spierafbraak) worden gediagnosticeerd.

 

Oké, tot zover het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat tienduizend jaar niet veel betekent op de evolutie van de mens. In feite is de huidige mens een testkonijn van de evolutie. Over honderdduizend jaar loopt er een mens op moeder aarde die nog nauwelijks lijkt op hoe de mens er bijvoorbeeld in het jaar 1900 uitzag. Prima. Over honderdduizend jaar zijn wij niet meer dan geschiedkundige biepjes in de cloud, die dan al lang geen cloud meer is. De vraag is of het leuk is een testkonijn van de evolutie te zijn. Heeft het leven ons niet veel meer te bieden als we ons aan die rol onttrekken?

 

Na twee jaar studie ontwikkelde ik de holbewonercode, een levensstijl die iedere huidige mens kan adopteren en waarmee hij zich de gezondheid en de lichamelijke gesteldheid van zijn verre voorouders toe-eigent. Inmiddels begeleid ik al meer dan vijftien jaar vrienden, kennissen en wildvreemden die de holbewonercode omarmen en implementeren in hun dagelijkse leven. Succes verzekerd. Niet in vijf minuten per dag en ook niet in zes weken tijd, maar binnen twee jaar is iedereen met wie ik werk, vrouw of man, oud of jong, zichzelf beschouwend als hopeloos of minder hopeloos, er weer toe in staat het op een lopen te zetten voor een holenbeer.

 

De holbewonercode! Geen wonderdieet of mirakelmethode, maar een verandering in levensstijl die een mens beresterk maakt en oergezond.