hldd0umdhyh5c7mglsn29ql0j-tre89i1w4h9m-533tsstg-4wd1kw-wetspv7ov6qf520qq6sl6dt-qwfy8gsd6y-pn8d9g-dm1iazu29-hpbioy52dq8xm12kf5x4n
top of page
  • Foto van schrijverNikko Norte

Neo-feodalisme …

Op een bankje voor een oude, houten schuur schenk ik koffie uit onze Stanleythermos in de dop ervan. Oktober 2021. De lucht is strakblauw en de zon verwarmt me aangenaam. Er staat een lichte bries uit de verkeerde richting, maar ik heb geen zin me daar nu al druk om te maken. Om acht uur vanmorgen wandelde ik van huis weg. Het is nu tien voor half elf en ik ben niet ontevreden met de snelheid waarmee mijn kabouterbeentjes de tien kilometer en ruim duizend hoogtemeters overbrugden naar het bergstation van de Hochjoch, een berg in het Oostenrijkse dorp Schruns.

 

In het Kapellrestaurant, vijftig meter onder me, is het drukker dan ik verwachtte. De frituurlucht die ik opsnoof toen ik het restaurant zojuist passeerde, deed me even twijfelen aan het tijdstip van de dag. Zonlicht weerkaatst op de pullen waaruit mensen hun bier drinken. Dat de toegang tot het Kapellrestaurant voor mij verboden is, stoort me niet. Wat me stoort, zeg beangstigt, is dat we in ruil voor een pul bier op een terras ons hoofd in het zand steken en weigeren ten minste de mogelijkheid onder ogen te zien dat de strijd tegen corona een ander doel dient dan de strijd tegen corona.

 

Ook tot bergliften is de toegang voor mij verboden en dat drijft Heidi en mij deze winter naar de Sierra Nevada, in Andalusië, in het zuiden van Spanje, waar vaccinatiepaspoorten nog onbekend zijn en waar geen coronaslachtoffer meer valt of zal vallen dan in bijvoorbeeld Oostenrijk. Gisteren werd ik voor het eerst met het bestaan van dat vaccinatiepaspoort, noem het een QR-code, geconfronteerd.

 

Onderweg naar huis, nadat ik bij de Lidl een rugzak vulde met noten en gedroogd fruit, ontdekte ik dat de dorpskern van Schruns was afgezet met dranghekken. Naast een opening in die dranghekken waarschuwde een bord dat Zutritt, toegang, tot wat zich achter die dranghekken voltrok slechts mogelijk was für Geimpfte, Getestete und Genesene, voor gevaccineerde, geteste en genezen mensen. Twee volumineuze Oostenrijkers in poloshirts van de lokale VVV hielden me staande toen ik door de opening in de dranghekken wilde fietsen en vroegen me naar mijn QR-code. Als ik al zo'n code had gehad, was het onmogelijk geweest die te laten zien, want ik fiets niet met een telefoon op zak. Kein Zutritt was het unanieme besluit van mijn nieuwe vrienden, waarop ik vier graaiende armen ontweek en verder fietste. Tumult achter me, maar ik vertrouwde erop dat ik tachtig kilo overgewicht voor zou blijven, ook al was het verdeeld over twee lichamen.

 

In de dorpsskern van Schruns was een markt gaande. Geen gewone markt of vlooienmarkt, maar een smikkel-en-smulmarkt – een andere naam kon ik niet verzinnen in de haast aan strafvervolging te ontkomen. Een van ongezondheid blakende menigte proefde en kocht honing, kaas, koek, schnapps, wafels en worst bij kraampjes en laafde zich op terrassen aan bier, wijn en Bratwurst mit Pommes. Bij het uitrijden van de markt trof ik wederom twee Oostenrijkers in XXL-poloshirts van de VVV. Geen van beiden kon weten dat ik ungeimpft, nicht getestet en mogelijk genesen ben, maar beiden leken ontstemd met het feit dat ik fietste over een markt. Opnieuw ontweek ik graaiende armen, waarna ik me concentreerde op de laatste kilometers naar huis, vastbesloten een verzet zwaarder omhoog te fietsen dan ik de afgelopen weken deed.

 

Terwijl ik mezelf koffie bijschenk, bedenk ik dat er vooralsnog slechts bewijs is dat een vaccinatiepaspoort de verspreiding van corona in de hand werkt. Politici beloven ons dat dat paspoort tijdelijk is. Wat een grap. De invoering van een digitaal vaccinatiepaspoort is de belangrijkste stap om tot een nieuw, wereldwijd bestuurssysteem te komen. Het woord feodaal komt bij me op. Voor de vorm mogen we per land onze overheden kiezen, maar de mensen die die overheden vormen, zullen slechts vazallen zijn die toezien op de naleving van regels die worden uitgevaardigd door mensen die we niet kiezen en zelfs niet kennen.

 

Gaan we nu akkoord met een vaccinatiepaspoort, dan zal het onder een andere naam voortleven, wat betekent dat de politici die beloven dat dat paspoort tijdelijk is hun belofte nakomen. Man, dat is waartoe politiek is verworden. Meelijwekkend en ... if you can’t lick ‘em, jine ‘em. De voorloper van de uitspraak if you can’t beat them, join them. Een Amerikaanse senator met de naam Watson gebruikte die uitspraak voor het eerst en ik vraag me af waarom mijn geheugen me altijd weer opzadelt met dergelijke nutteloze informatie. Maar dan realiseer ik me waarom ik aan die uitspraak denk. Can’t lick ‘em, jine ‘em. Te veel politici klampen zich eraan vast. Uit zelfbehoud keren ze hun kiezers de rug toe en sluiten ze zich aan bij de nauwelijks zichtbare groep mensen die zich tot doel heeft gesteld via corona tot een nieuwe wereldorde te komen.

 

Nog slechts dertien procent van de Nederlandse bevolking is ongevaccineerd, hoorde ik de Nederlandse minister van Volksgezondheid onlangs zeggen. Nederland staat dus met de Verenigde Arabische Emiraten op een gedeelde tweede plaats op de ranglijst van landen met de hoogste vaccinatiegraad. Gibraltar is de koploper en gemeten naar het dagelijkse aantal nieuwe coronagevallen in Gibraltar – een medisch waardeloze graadmeter omdat een onbetrouwbare test wordt gebruikt – zou het schiereiland een risicostaat zijn als het een Amerikaanse staat was. Data, data, data, Watson, I can’t make bricks without clay ...

 

Nederland heeft een vaccinatiegraad van 67 procent, niet van 87 procent zoals de minister van Volksgezondheid ons voorhoudt, en een paar minuten onderzoek naar coronagerelateerde sterftecijfers per land, gerelateerd aan datzelfde sterftecijfer een jaar geleden en gerelateerd aan de vaccinatiegraad, leidt onherroepelijk tot twijfel aan het succes van de bestaande vaccins in de strijd tegen corona. In de paar landen waarin dat sterftecijfer lijkt te dalen – in Oostenrijk is het anderhalf keer zo hoog als een jaar geleden – is onduidelijk of dat de invloed is van vaccins of van stijgende natuurlijke immuniteit of omdat de deltavariant van het coronavirus minder virulent is dan de oorspronkelijke variant, wat gebruikelijk is bij mutaties van virussen. Elementary, my dear Watson. Ondertussen is na aftrek van de coronasterfte de oversterfte verontrustend in landen met een hoge vaccinatiegraad, worden samenlevingen ontwricht en loopt de vaccinatieschade op. En die vaccinatieschade is niet iets om luchthartig over te denken, want er is een onvoorzien probleem met de effectiviteit van vaccins, waarmee de hele voordelen-wegen-op-tegen-nadelendiscussie op losse schroeven komt te staan.

 

De Nederlandse minister van Volksgezondheid heeft zich, als ik het goed heb begrepen, laten vaccineren met het Jansenvaccin. Dat vaccin heeft volgens een onlangs gepubliceerde studie waaraan zeshonderdtwintigduizend mensen deelnamen na vijf maanden nog slechts drie procent effectiviteit, wat betekent dat de Nederlandse, tot medische apartheid oproepende minister van Volksgezondheid ongevaccineerd is, tenzij hij zich recentelijk heeft laten boosteren. Van mij hoeft de beste man dat niet te doen. Als mensen de vrijheid hebben een sigaret op te steken, heeft híj de vrijheid zijn boostershot te weigeren.

 

Ongevaccineerde mensen vormen geen gevaar voor de volksgezondheid maar vormen een gevaar voor het zich ontwikkelende neo-feodalisme en in mijn gedachten hoor ik Sherlock Holmes mompelen: In solving a problem of this sort, Watson, the grand thing is to be able to reason backwards. Terwijl ik dat doe, thinking backwards, deductief, realiseer ik me dat de toekomstige adel zijn hand heeft overspeeld. Het coronavirus is niet dodelijk genoeg om van een pandemie te spreken, de vaccins werken slechter dan verwacht en te kort, de vaccinschade is groter dan verwacht en er is onvoldoende angst gezaaid om de groep vaccinatieweigeraars zo klein te houden dat hij geen gevaar vormt voor het slagen van een neo-feodale, digitale putsch maar net groot genoeg om de invoering van een vaccinatiepaspoort te rechtvaardigen.

 

Met ruim veertig procent coronavaccinatieweigeraars in de westerse wereld is geen rekening gehouden en er zijn meer problemen. Na anderhalf jaar coronamaatregelkolder zijn veel mensen in de westerse wereld ongezonder dan ooit. Alleen boostershots lijken die mensen te kunnen redden, maar de flesjes met levensreddende vaccinatievloeistof moeten eigenlijk naar de derde wereld worden verscheept, niet naar het westen, want wát als corona aan de derde wereld voorbijgaat zonder dat daar iemand is gevaccineerd? You see, Watson, but you do not observe …

 

Hoe het ook zij, ons hoofd moet uit het zand. Er overlijden aan corona – wat iets anders is dan overlijden met corona – te weinig mensen om er angst voor te hebben en er sterven nauwelijks mensen aan corona zonder een of meer comorbiditeiten. Angst is een van de gevaarlijkste comorbiditeiten. De overige comorbiditeiten zijn doorgaans terug te voeren op een ongezonde levensstijl. Man, het is zo makkelijk die levensstijl te veranderen! En terwijl we dat doen, beseffen we misschien dat onze vrijheid meer waard is dan een pul bier en nemen we afscheid van de gedachte dat onze overheden het beste met ons voorhebben, omarmen we onze ongevaccineerde medemens, komen we in opstand tegen de invoering van een vaccinatiepaspoort en … ik schroef de dop op de thermoskan, schuif hem in een zijvak van mijn rugzak, slinger de rugzak op mijn rug en wandel verder.

 

Nog vijfhonderd meter volg ik een pad. Dan klauter ik op handen en voeten naar een plateau. Eenmaal op dat plateau haal ik mijn paraglider uit mijn rugzak en ik spreid hem uit over de met stenen bezaaide ondergrond. De lijnen van de glider, als ik ze probeer te sorteren, blijven haken aan het stugge onkruid dat tussen de stenen groeit. Mijn hart gaat tekeer. Het plateau loopt te steil af, ik heb de wind in de rug en de kabelbanen links en rechts van het plateau zijn te dichtbij. Als ik niet net als rokers, drinkers en smikkelaars de gezondheidszorg wil overbelasten, moet ik mijn verlies nemen en teruglopen naar huis. Of niet? Man, ik betaal mijn leven lang al mee aan de gezondheidszorg waarop bewust ongezonde mensen te regelmatig een claim leggen en ik betaal extra verzekeringspremies voor de meeste sporten die ik beoefen. Eén nacht bracht ik gedurende mijn leven door in een ziekenhuisbed. Amandelen, vijf jaar oud.

 

Ik keer mijn rugzak binnenstebuiten en gesp mezelf in de gordel waarin de rugzak nu is veranderd. Ik gesp mijn noodparachute aan de karabiners aan die gordel, gesp de lijnen van de glider aan dezelfde karabiners, trek mijn handschoenen aan, steek beide handen door de stuurlijnen, neem mijn A-lijnen in de hand en zet twee stappen voorwaarts. De glider komt achter me omhoog, voel ik, maar de druk op de lijnen neemt af. Te veel rugwind. Eén seconde om mijn start af te breken door mijn stuurlijnen zover mogelijk in te trekken. In plaats daarvan laat ik mijn bovenlichaam naar voren vallen. Mijn kabouterbeentjes duwen me voorwaarts, de druk op de lijnen van mijn glider neemt toe, ik struikel over stenen en vlieg …

 

Te laag vlieg ik over een kabelbaan maar al snel zweef ik een paar honderd meter boven een woud van dennenbomen. De lucht is onrustig en ik schok heen en weer in mijn gordel. Vier kilometer te gaan naar het landingsveld, negen als ik eerst het Silbertal oversteek. Ik hang naar rechts in mijn gordel, draai langzaam naar het noorden, naar het Silbertal, en … ik mis het gepiep van mijn hoogtemeter, die ik, besef ik direct, vergeten ben uit mijn rugzak te pakken voordat ik die rugzak in een gordel veranderde. Win ik nu genoeg hoogte om het Silbertal over te kunnen steken naar de zuidwand ervan, waarop de zon loodrecht instraalt en waarboven ik misschien wat stabiel opstijgende lucht vind om mijn vlucht te verlengen, of kies ik de veilige route naar het landingsveld, nog onzichtbaar vanwaar ik nu vlieg? Sherlock Holmes beslist voor me: It is a mistake to theorize before one has data, Watson. Inevitably, one twists facts to suit theories instead of theories to suit facts …

 

Support me:

paypal.me Of doneer direct:

ES1100492183112014004990

BIC/Swift: BSCHESMM

t.n.v. Nikko Norte

 

Blog delen? Graag!

bottom of page